Over IPA
Wachtwoord vergeten?

Van Limpt-de Prut- Reusel (NL) 38 jaar generaal kampioen!

Van Limpt-de Prut- Reusel (NL) 38 jaar generaal kampioen!

Oude herinneringen van succes kwamen weer naar boven, dit na de 3e N.P.O teletekst notering vanuit Montlucon (588 Km) met een Zuidoosten wind die gevlogen werd op 24 mei jl. Deze twee jarige doffer, ‘kleinzoon Blauwe Giantel’, maakte een snelheid van 1.799,582 m.p.m. Er werden op deze niet al te makkelijke vlucht 22 duiven ingezonden waarvan er 14 prijs wisten te vliegen. Sommige liefhebbers waren niet te spreken over de weersomstandigheden, omdat er regenfronten op de vlieglijn aanwezig waren. Ondanks het feit dat het een gecompliceerde vlucht was, is de kwaliteit wat zich in de duif bevindt, het geen wat er voor zorgt dat je op teletekst staat. Dat de kwaliteit zich bevindt in deze kolonie, is één ding wat zeker is. Twee weken later vliegt van Limpt-de Prut de 8e N.P.O teletekst vanuit Argenton tegen 5442 duiven.  Wederom komt deze duif uit de lijn van de Blauwe Giantel.

Hieronder ziet u de 3e N.P.O van Montlucon.

     

Wie is Van Limpt-de Prut? En hoe is het eigenlijk begonnen?
Oorspronkelijk is het allemaal begonnen bij Jan van Limpt-de Prut, vader van negen kinderen waaronder Wim (73) en Henk (62). Jan werd geboren in 1902 en begon op 9 jarige leeftijd met de duivensport, nadat hij besmet was met het duivenbacil door zijn vriendjes en vriendinnetjes. Ruim 113 jaar later wordt nog steeds de passie van Jan voortgezet, door zijn zonen Wim, Mart (twee jaar geleden overleden) en Henk. Velen kampioens-duiven, As-duiven en generaal kampioenschappen werden er in de wacht gesleept, we praten hier niet over één generaal kampioenschap, nee… we praten hier over maar liefst achtendertig generaal kampioenschappen over de streek Reusel. Verder werden er 1e prijzen en kampioenschappen behaald in afdeling oost Brabant. Dit was zowel op de midfond vluchten als op de eendaagse en overnachtfond vluchten.

Voor en tijdens het vliegseizoen:
Wim en Henk verzorgden gezamenlijk de duiven, maar sinds de opgelopen longontsteking van Henk, speelt Peter Gijbels hier nu ook een rol in. Onlangs is Henk hersteld van zijn longontsteking, maar toen hij hiervoor in het ziekenhuis lag, was Peter Gijbels de helpende hand van Wim, ‘tot heden helpt Peter nog steeds mee met de verzorging.’ Voor de wedvluchten worden de oude duiven in de running gebracht door ze op te leren, dit vindt ongeveer ± drie keer plaats tot maximaal vijftien kilometer. De jonge duiven worden ± vijftien keer afgericht tot een maximum van zeventien kilometer, dit gebeurd in meerdere etappes waarmee wordt gestart met drie kilometer. Als de jonge niet eerdere thuis zijn als Henk, vliegen ze dezelfde losplaats gewoon weer opnieuw, dit totdat zij eerder thuis zijn.

Het vliegbestand bestaat uit vijvendertig weduwnaars waar het klassieke weduwschap mee wordt gespeeld, ook is er nog een hok met acht nestkoppels waarvan alleen de duivinnen worden gespeeld. Er bevindt zich verder nog een hokje met acht koppels vermeerderaars, ‘in de gewone volksmond worden dit wel kweekduiven genoemd….’ In het verleden werden de jonge duiven op nest gespeeld,' tegenwoordig wordt vanaf de vierde wedvlucht ook hier de spelmethode totaal weduwschap toegepast. Een fout die deze combinatie in het verleden heeft gemaakt waar u nu uw leer uit kan trekken: ‘richt nooit na ontevredenheid uw jonge voor een tweede keer dezelfde dag af.’ Wanneer u dit wel van plan bent, kan u dit duur komen te staan met velen verliezen!

     

U ziet op de linker foto de afdeling van de jonge duiven met daar aangrenzend, 'foto rechts,' de weduwnaars. In de afdeling naast de twee afdelingen weduwnaars zit het onderkomen van de nest duivinnen.

Er wordt gebruik gemaakt van de vlieg mengeling van Mariman en de vlieg -en dieet mengeling van Ronnie van Tilburg. Het gehele jaar wordt er gevoerd met een half deel vlieg mengeling met als toevoeging een half deel dieet mengeling. De duiven worden met het vak mans oog gevoerd en er zal te allen tijde rekening gehouden worden met de afstand van de vlucht met de daarbij komende weersomstandigheden. ‘Te veel voer zorgt voor blauw vlees, maar te weinig voer zorgt weer voor onvoldoende brandstof.’ Als bijproduct wordt er snoepzaad gegeven, echter gooit Henk het snoepzaad voor het hok over het gras, dit om het slenteren in de omgeving en/of op daken te voorkomen. In de hokken staat voldoende piksteen en gemengd grit wat iedere week wordt ververst, ook krijgen de duiven één keer in de week allerlei, ‘tip… geef dit product maximaal één keer in de week, dit omdat het een groot hoeveelheid zouten bevat wat niet goed voor de duiven is.’

Tijdens de vluchten wordt er niet zomaar naar medicamenten gegrepen, er wordt goed naar de duiven gekeken en indien nodig wordt er onderzoek op ziektes gedaan. Zodra er geconstateerd wordt dat er duiven zijn die iets onder de leden hebben, zal er een gepaste behandeling toegepast worden. De voorkeur gaat uit naar individuele behandelingen. ‘Voor de liefhebbers die denken het niet te zien of niet weten hoe ze een medische begeleiding moeten toepassen, is er een schema voor het hele seizoen, deze u kunt downloaden op de website van Giantel.’
Zodra het vliegseizoen afgelopen is, wordt direct de selectie uitgevoerd. De duiven krijgen in de winter dezelfde verzorging zoals vader Jan het vroeger deed, gewoon eenvoudig. De duiven worden één maal daags gevoerd en mogen tot half oktober lekker bij elkaar blijven. Wanneer de duiven bij elkaar zitten worden ze één keer per dag uitgelaten, wanneer ze gescheiden zijn worden ze nog maar om de dag uitgelaten.

Er wordt na de laatste wedvlucht mest onderzoek gedaan om te kijken of de duiven iets onder de leden hebben. Aan het eind van het jaar krijgen de duiven een voorbehoedende kuur tegen paratyfus, dit omdat paratyfus na een vliegseizoen onder de duiven kan sluimeren en door deze wijzen direct de kop kan worden ingedrukt.

De duiven die de basis van het hok vormen, voeren het bloed van:
Stamkoppel 76, ‘zuiver Gebr. Janssen’, vormt de basis van dit super legioen, de doffer was afkomstig van Bol de Bruin en de duivin was afkomstig van Nant Elsenl uit Arendonk. Verder waren er nog zeker twintig rechtstreeks Gebroeders Janssen duiven op het kweekhok.

De hoogte en diepte punten in de duivensport:
Zoals iedereen weet zijn er diverse hoogte en diepte punten in ieder zijn duivensport carrière, ook in huizen Van Limpt-de Prut is dit het geval. Zo zal Henk nooit het 100 jarige jubileum feest uit het jaar 2011 van de duiven vereniging vergeten, ‘waar zijn vader voorheen voorzitter van is geweest.’ Een 100 jarige jubileum is iets bijzonders en dat heeft Henk samen met het comité aangegrepen om iets bijzonders op poten te zetten. Zo hebben ze alle buurt verenigingen en bejaarden tehuizen aangeschreven dat ze van harten welkom waren op hun bijzondere jubileum feest: ‘de achterliggende gedachte van de bejaarden tehuizen was in de hoop dat deze mensen hun kleinkinderen mee zouden nemen’. Op deze bijzondere dag stond vrijwel alles tentoongesteld wat met de duivensport te maken heeft, om zo met namen de jeugd te stimuleren met de hoop dat ze duiven willen gaan houden.

 Op scholen en in het duiven lokaal werden informatie dagen gehouden en videopresentaties gegeven ter promotie voor duivensport. Er werd een scholencompetitie voor de scholieren georganiseerd waarbij de leerlingen in groepen met de duiven konden spelen, dit op  het  duivenhok die speciaal hiervoor geplaatst was bij het duiven lokaal. Ze konden zelf hun duif een naam geven en via een speciale website konden ze live mee kijken en hun eigen duiven zo thuis aan zien komen.

     

Elke dag hadden de kinderen de mogelijkheid om de  duiven zelf te verzorgen en ze thuis aan te zien  komen. Dit vond altijd plaats onder begeleiding van een duivenliefhebber. Ook werd er elke maandagochtend op de scholen door de leerkracht het eerste kwartier aandacht geschonken aan dit project.  In dit kwartier werden de prestaties doorgenomen en eventuele vragen beantwoord.

Hieronder ziet u een kleine greep uit de aanwezige stands en attributen:

- Duiven, met daarbij de beschrijving van de kleuren.
- Broedbakken, om het kweek en vliegspel uit te leggen.
- Constateer klokken van het heden en verleden, ’met de daarbij behorende gummiringen en chipringen.’ Hierbij werd ook alle informatie verstrekt over de daarbij behorende handmatige of computerwerkzaamheden, zoals: handmatig staartjes invullen, het inlezen en uitlezen van de elektronische klokken en het maken van de uitslaglijst.
- Een voerstand met diverse voedingen.
- Een stand van de Nederlandse Postduiven Organisatie.
- Een stand met sigaren makers waardoor Reusel oorspronkelijk besmet is geraakt met het duiven bacil, ‘de welbekende sigaren fabrieken: agio en Willem 2’.

En zo waren er nog velen andere stands en attributen te vinden die er op deze dag aanwezig waren. Op deze schitterende dag was het 29 graden en kregen de bezoekers gratis drankjes. De burgemeester die was langs gekomen, was net als alle andere bezoekers een zeer tevreden man. Als klap op de vuurpijl kreeg de vereniging hun welverdiende Koninklijke onderscheiding. Het kan niet genoeg gezegd worden, een zeer geslaagde dag wat Henk en velen anderen in ieder geval nooit meer zullen vergeten.

Helaas horen ook de diepte punten thuis in de duivensport carrière van velen liefhebbers. Zo is het dieptepunt in huizen Van Limt-de Prut dat velen duivenliefhebbers elkaar de successen niet gunnen, waardoor er wrijving ontstaat. ‘tip… probeert de commercie buiten de deur van de vereniging te houden, dit kan namelijk voor ergernissen bij anderen zorgen’.

Tot slot Giantel B.V:
Zoals u waarschijnlijk al weet kunt u bij Giantel BV terecht voor al uw keeluitstrijkjes, bacteriologisch onderzoek, entingen, kleine operaties en mestonderzoeken. Met dierenarts Stijn Rans, ‘afgestudeerd op de universiteit in gent,’ met veel verstand van duiven, kan ik u verzekeren dat u hier op het juiste adres bent.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.giantel.nl

Auteur: 02/06/2014 - Columnist IPA.
Gerelateerde liefhebber(s):  Van Limpt-de Prut- Reusel
» Heeft u nieuws? Contacteer ons.

 

Reacties

  • ROYAL PIGEONPHOTOGRAPHY
  • Uw advertentie hier?
  • Uw advertentie hier?