MAAK KENNIS MET ONS!
Wachtwoord vergeten?

Theo Dijk & Zn- Alblasserdam (NL) kloppen de favorieten vanuit Bourges!

Theo Dijk & Zn- Alblasserdam (NL) kloppen de favorieten vanuit Bourges!

Zelf hadden ze het niet kunnen dromen, de 1e,3e en 7e N.P.O teletekst vanuit Bourges (555,252 Km). Deze mannen hadden er in vergelijking met de favorieten maar weinig mee, er werden 30 duiven ingezonden waarvan er 15 de lijst wisten te raken. De eerste duif behaalde een snelheid van 1882,537 m.p.m, de tweede raakte bijna de staart van de eerste duif en maakte een snelheid van 1882,005 m.p.m en de derde duif maakte 1836,158 m.p.m.

Teletekst vliegen voor Theo en zijn zoon Mike is geen onbekend terrein, in 2012 pakte deze vader en zoon nog de 8e N.P.O teletekst vanuit Vierzon tegen ruim 10.000 duiven. Ook zit teletekst vliegen in het bloed van de familie, Gero Dijk de broer van Mike, pakte dit weekend de tweede N.P.O teletekst vanuit Bourges met een snelheid van 1882,020 m.p.m.

Wie doet dit na in de afdeling 5 (Zuid-Holland)?
G & S Verkerk en/of W. A. de Bruijn? Met regelmaat… maar niet dit weekend.

Wie zijn deze mannen? En wie doen er eigenlijk nog meer mee achter de schermen?
De combinatie Theo Dijk en Zn bestaan uit vader Theo (71), zoon Mike (25) en achter de schermen speelt de vrouw des huizes Nel (63) ook een grote rol in deze familie sport. Theo is een man op leeftijd maar is nog steeds een zeer gedreven duivenliefhebber. Mike is uitermate gedreven die niets aan toeval overlaat, alles gaat volgens de richtlijnen die hij al ver voor het vliegseizoen in zijn hoofd heeft zitten. De vrouw des huizes is een zeer lieve vrouw, die maar al te graag haar man en zoon helpt. Zij spreekt dan ook vol lof over de uitblinkende prestaties die afgelopen weekend zijn behaald door wel te verstaan haar man en beide zonen. 

Op de foto ziet u de drie heren met de drie duivelinnen vanuit Bourges.

     

Links ziet u Gero met de 3e N.P.O teletekst, in het midden Theo met de 1e N.P.O winnaar en rechts ziet u Mike met de 7e N.P.O in zijn handen.

Voor en tijdens het vliegseizoen:
Het vliegbestand bestaat uit 20 oude duiven en ±50 jonge duiven. Merendeels van de duiven zijn voor de eendaagse vluchten bestemd, maar voor Theo worden er enkele op de terug vluchten gespeeld. Theo is en blijft een man van het volledige programma spel en wil dus zeker een generaal kampioenschap in de wacht slepen. Bij de oude duiven wordt totaal weduwschap als spelmethode toegepast. Doordat er onvoldoende ruimte is bij de jonge kan hier niet dezelfde spelmethode toegepast worden als bij de oude, deze worden dan ook het hele jonge duiven seizoen door elkaar gehouden. Zodra de oude duiven de eerste eendaagse fondvluchten hebben gehad worden ze om de week gespeeld. Mike doet dit bewust omdat hij van mening is dat ook duiven na een verre vlucht een weekje rust nodig hebben. Zodra de duiven thuis komen blijven de doffers en duivinnen lekker bij elkaar om de band te versterken. Zodra de duivinnen van de doffers worden gescheiden mogen ze tot maandag heerlijk in de ren vertoeven. Maar vanaf maandag worden ze weer opgesloten in de vakken om aanlopen te voorkomen.

Er wordt gevoerd met de Gerard Koopman mengeling (All in one). Als extra toevoeging krijgen ze schapenvet, snoepzaad, tovo en biergist met sinaasappelsap. Mike vindt van zichzelf dat hij nog niet de kwaliteiten heeft om goed te voeren net als zijn vader, daarom heeft Theo dit gedeelte op zich genomen. Echter schrijf Mike alles op een papiertje wat de duiven moeten krijgen, dit omdat Theo nog wel eens wat vergeet, aldus Mike. Omdat Theo vroeger door pinda’s een darmschimmel bij de duiven heeft opgelopen worden er niet meer pinda’s gegeven als dat er in het all in one zit. De jonge duiven krijgen s’ ochtends twee bekertjes snoepzaad en een potje zuivering. In de avond krijgen de jonge kweekvoer en dan mogen ze eten wat ze lusten.

Begin van het seizoen trainen de duiven twee keer per dag een uur, maar bij warm weer trainen ze één keer per dag een uur. De vrouw des huizes laat de duiven s’ morgens los en wanneer ze aanvoelt dat de hitte eerder toeneemt, laat ze de duiven een uur eerder los. Op de dag van inkorven gaan de duiven s’ morgens los, dit is niet een verplicht trainingsuur maar wordt gedaan om lekker even de vleugels te strekken. Immers is twee dagen stil zitten in de reismand voor een eendaagse vlucht al lang genoeg.

     

U ziet foto links de afdeling van de jonge duiven met daar aangrenzend (foto rechts waar Mike voor staat) de weduwen. In de afdeling naast de weduwen zonder ren zit het onderkomen van de weduwnaars.

De duiven die de basis van het hok vormen, voeren het bloed van:
Martin Verzon, Kees Bosua en degene die we nadrukkelijk niet mochten vergeten om te vermelden is wijlen de heer van der Goes. Deze drie bloedlijnen vormen samen de basis van dit geweldige legioen.

Hieronder ziet u de 8 N.P.O van Vierzon in 2012.

  

Tot slot over de familie:

Na deze familie te hebben ontmoet heb ik respect voor vader Theo, die op deze leeftijd nog zo fanatiek zijn hobby beoefend en openlijk uitspreekt dat je nooit te oud bent om te leren ‘’zelfs hijzelf niet’’. Zoon Mike die bij vele toppers op bezoek gaat om dingen te leren die hij denkt nog niet te weten. Laats belden hij nog zijn moeder dat hij wat later thuis kwam, dit omdat hij even op bezoek was bij Gerard Koopman te Ermeveen. Moeder des huizen die zich op achtergrond plaats en weinig zegt, maar toen er gevraagd werd of de duiven verkocht werden sprak zij resoluut uit dat ze niet te koop waren... Zoon Gero die met vreugde over zijn vrouw spreekt hoe zij de duiven voor hem verzorgd en dat zij een heel groot aandeel is van de glorie die wordt behaald op zijn hok.

Dit noem ik nog eens een familie met een duivenhart..........

Mannen en niet te vergeten de vrouwen, namens IPA nog veel succes! En hopen dat er nog vele mooie uitslagen mogen volgen!


Auteur: 25/05/2014 - Columnist IPA.
Gerelateerde liefhebber(s): Theo Dijk & Zn
» Heeft u nieuws? Contacteer ons.

Reacties

  • ROYAL PIGEONPHOTOGRAPHY
  • Uw advertentie hier?
  • Uw advertentie hier?