Over IPA
Wachtwoord vergeten?

T. Hage - Woerden (NL) De duivenfluisteraar van Woerden.

T. Hage - Woerden (NL) De duivenfluisteraar van Woerden.

Het was een pittige Z.L.U vlucht vanuit Agen met 1.754 duiven in concours, waarvan de overwinning Tim Hage toekomt. De duiven werden gelost om 06:45 uur en de afstand van de vlucht ligt (933,599 Km) van het hok gelegen. De drie jarige duivin (2011-1784181) behaalde een snelheid van 1291,195 m.p.m en werd geconstateerd op 18:48:03, dit betekend dat de duivin 12 uren, drie minuten en drie seconde er over heeft gedaan om de overwinning van Zuid-Holland aan haar palmares toe te voegen.

Hieronder ziet u de vader van de eerste Z.L.U Agen.

   

Wie is deze man? En wie helpen er achter de schermen mee als het nodig is?
Tim Hage (50) is een hardwerkende man die als beroep directeur bij Multivac 'Verpakking Machines' is. Naast deze drukke baan weet Tim toch met regelmaat op de Z.L.U en overnacht vluchten uit te halen. Niet alleen Tim 'timmert' aan de weg met zijn toppers, hij heeft ook diverse referenties met als voorbeeld de 1e nationaal Cahors bij Familie Toom uit Alblasserdam en de 1e nationaal Cahors ‘ochtend lossing’ bij Richard van de Berg uit de Kwakel. Wanneer Tim een aantal dagen weg moet voor zijn werk, dan draagt zijn vrouw en dochter zorg over de kolonie.  Ze hebben volgens henzelf geen verstand van duiven, maar doen gewoon hetzelfde als Tim heden daags uitvoert bij de duiven.

     

Tim is in het verleden door zijn broer 'Jan Hage' in de duivensport terecht gekomen. Jan daar in tegen is door zijn vader in de sport terecht gekomen. In de jaren '80 werd er deelgenomen aan de wedvluchten onder de naam Gebroeders Hage. In 1989 besloot Tim voor zichzelf te gaan vliegen omdat Nancy 'de vrouw van Tim' hem graag wat langer wilde zien buiten zijn drukke baan. Dus Tim plaatste een hokje van vijf en halve meter die werd ingedeeld met drie afdeling. Tot 2003 werd er op dit hok het volledige programma spel gespeeld. Alle Vitesse en midfond duiven heeft Tim in 2003 aan zijn broer Jan gegeven. Vanaf dit moment werd de focus alleen nog maar gelegd op de eendaagse, Z.L.U en fond vluchten.

Voor en tijdens het vliegseizoen:
Het vliegbestand bestaat uit 22 weduwnaars en 18 nestduivinnen, er bevindt zich ook een klein kweekhok met daarin 16 kweekkoppels. De duiven worden voor het in korven niet getoond, de reden hiervan is dat ze anders geen interesse meer hebben in hun voeders. Voor het inkorven worden de duiven vol gestopt met gemalen pinda's en tovo. Bij thuiskomst hebben de duiven meer interesse in hun partner dan in het eten, dus wanneer de duivinnen van de doffers gescheiden worden gaan ze pas eten. Op zondag worden de duiven niet losgelaten en kan dit beschouwd worden als een rustdag. Er wordt wel vanaf de eerste wedvlucht gespeeld, maar wanneer er geen goed weer is wordt er besloten om niet deel te nemen.   

De jonge duiven worden volledig afgericht op de jonge duivenvluchten, om zo goede en ervaren jaarlingen te krijgen. Ze worden niet verduisterd, dus er wordt niet getreurd wanneer ze na vijf weken wat later komen. ‘Een ervaring van Tim is: wanneer een jaarling zichzelf goed klasseert op een vlucht, dan is hij de volgende inkorving vroeg.’ Een jaarling die zichzelf voor de eerste keer goed klasseert gaat het zelfde jaar niet meer mee, mits hij een bijzondere topvorm toont.

De medische begeleiding is vrij simpel, er worden ondersteunende producten gegeven van Dr. Brokamp uit Boppard. Er wordt ieder jaar tegen paratyfus gekuurd, dit gebeurd met paramix van travifarma. Er is altijd een potje b.s een doosje geel pillen en een coli kuur in huis. Mocht er iets aan de hand zijn/wezen, dan kan er direct ingegrepen worden. Iedere maand worden de duiven uitgerookt, het resultaat hiervan is dat ze er beter van worden. Er wordt ook ieder jaar voor de vluchten geënt tegen pokken.

Er wordt altijd met het merk Versele-Laga gevoerd. In het voorjaar wordt er eiwit arm gevoerd. 'Dit om het oude vet uit de het lichaam van de duiven te halen.' Wanneer eenmaal de wedvluchten gaan beginnen wordt er de eerste twee weken Gerry plus gegeven, na twee weken wordt dit gemengd met gerst en vetrijk voer 'Subliem'. Er wordt te aller tijden onder de wedvluchten 50 procent aan Gerry plus in de mengeling verwerkt. Er worden ook diverse bijproducten gegeven o.a.: Pinda's, allerlei, grit, snoepzaad en er wordt altijd olie over het voer gedaan. Wanneer de wedvluchten zijn afgelopen wordt er veel gas terug genomen en krijgen de duiven één keer per dag eten en drinken. Na de vluchten begint ook direct de selectie en zullen ze niet meer worden los gelaten.

De duiven die de basis van het hok vormen, voeren het bloed van:
Er bevindt zich nog ongeveer 25 a 30 procent van het oude soort in het bloed van de duiven. Verder is dit uitgebreid met de welbekende liefhebbers: Willem van Rij, Peter de Haan, Jan Polder, Jelle Jellema and last but NOT least Theo Streefkerk. Wie we ook niet mogen vergeten is de stamduif van het hok 'De kouters duivin.'

Hoogte en diepte punten in Tim zijn duivensport carrière:
Het mooiste moment in Tim zijn duivensport carrière was de zondag waar hij de 1e nationaal Chateauroux pakte en op dezelfde dag ook nog eens de 16 nationaal Cahors wist te behalen. Ook zijn er teleurstellingen die je in de duivensport mee maakt, dit was bij Tim dat hij 'Zorro' (De beste Z.L.U duif van Nederland.) verspeelde op Bordeaux. Hij had een speciale band met deze duif, hij kon als ware met deze duif praten.

Tot slot over Tim:
Er zijn vele liefhebbers die specifiek voor een kampioenschap, kampioensduif en/of een As-duif spelen. Hiervoor maken ze dan vaak aan het begin van het seizoen een schema, dit is bij Tim niet het geval. Er wordt door Tim altijd naar de vlucht en de duif gekeken of hij/zij het op dat moment fysiek wel aan kan. Is de conclusie dat de weersomstandigheden of de duif niet goed is, dan gaat hij of zij gewoon niet mee. Het interesseert Tim namelijk werkelijk niets of een duif goed als kampioensduif of As-duif staat, hiervoor zijn ze duiven hem persoonlijk veel te veel voor waard.

Auteur: 11/07/2014 - Columnist IPA.
Gerelateerde liefhebber(s): Tim. Hage
» Heeft u nieuws? Contacteer ons.

 

Reacties

  • ROYAL PIGEONPHOTOGRAPHY
  • Uw advertentie hier?
  • Uw advertentie hier?