Over IPA
Wachtwoord vergeten?

Pijl-Snel - Zuid-Beijerland (NL) De bles jaarling pijlsnel thuis vanuit Vierzon!

Pijl-Snel - Zuid-Beijerland (NL) De bles jaarling pijlsnel thuis vanuit Vierzon!

Een pittige vlucht vanuit Argenton Cirque waarvan de afstand voor deze combinatie 530,450 Km bedraagt. Met een zuidoosten wind en meer dan 30 graden Celsius wist één van de tien ingekorfde duiven, de jaarling doffer (2013-1222684) een snelheid te maken van 1522,676 m.p.m. Met deze sneheid is hij de eerste van de afdeling 5 waarvan 3.865 duiven in concours waren. De tweede duif klopte hij met ruim 106 m.p.m wat betekent dat deze geweldenaar een vergelijking is met Sven Kramer op de 10 kilometer. Dat deze doffer een winnaars mentaliteit in zich heeft is een ding wat zeker is. Wat misschien deze doffer tot motivatie heeft gedreven is dat vier weken geleden zijn duivin een mede duivin als grote liefde ging beschouwen, waardoor deze jaarling doffer een nieuwe duivin kreeg toegewezen.

Hieronder ziet u de 1e N.P.O Vierzon.

     

Wie zijn deze mannen? En wat speelt er zich af voor de vluchten:
Klaas Pijl (44) is als beroep vertegenwoordiger en werkzaam bij Carpriole. Klaas heeft een vrouw en twee kinderen, een jong gezin wat veel tijd en energie vraagt. De duiven zijn bij Klaas dan ook bijzaak en is zijn gezinnetje het geen wat op nummer één staat. Jelle Snel (13) is het neefje van Klaas, een enthousiaste jonge die de duivensport leuk vindt. Jelle komt met regelmaat de duiven bekijken maar zit ondertussen ook nog op voetbal. Klaas zegt ook dat Jelle vrij is om te kijken en mee te helpen wanneer hij tijd en zin heeft. In deze tijd is er gewoon meer dan alleen duiven en moet je ook genieten van de dingen daar omheen.

Klaas is in 1980 met de duiven in aanraking gekomen, waardoor hij nu ondertussen 34 jaar tussen de duiven bivakkeert. Het is allemaal begonnen bij de opa van Klaas (Wout Bos), destijds een bekende duivenliefhebber. Klaas is nu sinds 2012 bezig op de eendaagse fond vluchten met duiven van Gebroeders van der Velden, de zeer bekende mannen uit Zuid-Beijerland. Klaas is ondertussen ook al 25 jaar actief als bestuurslid in zijn vereniging en heeft ook nog een tijdje in het eerlijk spel comité gezeten. De duiven worden gehouden aan huis bij de moeder van Klaas. Dit gebeurd op de zolder wat vroeger gebruikt werd als houtopslag door wijlen de heer Pijl.

Voor en tijdens het vliegseizoen:
Het vliegbestand bestaat uit 22 weduwnaars en tussen de jonge duiven zitten nog twee nestkoppels. Er werd dit jaar gestart met 44 jonge duiven waarvan er ondertussen nog 32 over zijn.  De duiven worden in de winter eenmaal daags gevoerd en in het vliegseizoen wordt er tweemaal daags gevoerd, dit gebeurd met het merk Mariman.  Ze mogen eten wat ze lusten maar hebben een half uur de tijd om voor henzelf de juiste hoeveelheid voer tot zich te nemen. Als het half uur verstreken is wordt de voerbak uit het hok verwijderd. Wanneer er een vlucht opkomst is worden de duiven opgevoerd met energie plus van Versele-Lage en er worden pinda's gegeven. Zondag is voor de duiven een rustdag en mogen ze lekker bij komen van de zaterdag. Als toevoeging krijgen de duiven altijd vitamineral, piksteen en grit toegediend. Om de duiven schoon te houden wordt er prange suppe van Gert Jan Beute en een geelkuur van Belgica de weerd gegeven.

Iedereen maakt wel eens een fout waarvan hij achteraf denkt dat had ik anders moeten doen, dit is bij klaas ook het geval. De jonge duiven werden dit jaar verduisterd waardoor zijn weduwnaars ook in het donker zaten, dit is niet goed en moet volgend jaar zeker anders.

De selectie is momenteel nog moeilijk, dit omdat hij pas sinds twee jaar is begonnen voor de eendaagse fond vluchten. Momenteel wordt er gekeken naar lichaamsbouw en of zijn gevoel bij een duif goed is.

Op de onderstaande foto ziet u in het midden Klaas Pijl met daarnaast de Gebr. van der Velden.

De duiven die de basis van het hok vormen, voeren het bloed van:
Voor de eendaagse fond vluchten zijn dit de duiven van Gebroeders van der Velden en voor de overnacht vluchten zijn dit de duiven van Chris en Jaap van der Velden.

Hoogte en diepte punten in Klaas zijn duivensport carrière:
Het is een feit dat het mooiste moment in Klaas zijn duivensport carrière ‘’zaterdag 19 juli 2014.’’ is, maar in 1996 speelde Klaas ook de 4e nationaal vanuit Cahors, dit is iets wat hem tot de dag van vandaag zeker is bij gebleven. Ook zijn er teleurstellingen die je in de duivensport mee maakt, dit was bij Klaas dat hij een goede jaarling verspeelde waar hij dol op was.

Tot slot over Klaas:
Klaas is een man die de duivensport als pure hobby beschouwt. Hij vindt het dan ook pas echt leuk worden vanaf twee nachten mand. Buiten de duiven om doet hij ook aan tennissen, wat hij dan ook met regelmaat doet. Ook is Klaas enorm gesteld op vrienden en kennissen, zo kun je de familie van der Velden dan ook als vrienden van Klaas beschouwen. De Gebr. van der Velden waren apen trots op de prestatie wat klaas heeft neer weten te zetten met maar tien duifjes mee en dit tegenover de favorieten met de massa.

Auteur: 20/07/2014 - Columnist IPA.
Gerelateerde liefhebber(s): Pijl - Snel
» Heeft u nieuws? Contacteer ons.

 

Reacties

  • ROYAL PIGEONPHOTOGRAPHY
  • Uw advertentie hier?
  • Uw advertentie hier?