MAAK KENNIS MET ONS!
Wachtwoord vergeten?

NIEUW GEN DOPAMINE RECEPTOR TYPE 4

NIEUW GEN DOPAMINE RECEPTOR TYPE 4
NIEUW GEN DOPAMINE RECEPTOR TYPE 4 (DRD4) HEEFT WETENSCHAPPELIJK AANGETOONDE INVLOED OP PRESTATIEVERMOGEN VAN DE SPORTDUIF
 
Er is een nieuw gen ontdekt met een duidelijke invloed op de vliegprestaties van sportduiven nl. een dopamine receptor gen. Dopamine receptoren komen voor in de hersenen en dienen om signalen door te geven van de signaalmolecule (een zogenaamde 'neurotransmittor') dopamine in specifieke 
 
"Elsie" van De Smeyter - Restiaen blijkt van het zeer zeldzame DRD4 genotype CTCT
Variaties in dit gen werden bij mens en dier reeds uitgebreid onderzocht en ge-associeerd met karaktereigenschappen en bepaalde psychische talenten. Deze receptor werd bij de mens o.a. ge-associeerd met creativiteit, meer of minder neiging tot depressie, etc...
In een recent gepubliceerd onderzoek (in het internationaal wetenschappelijk tijdschrift "Animal Genetics") werden een aantal verschillende varianten gevonden in dit gen bij reisduiven, waarvan er van twee een overduidelijk verband werd gevonden met wedstrijdprestaties. Op alle afstanden werd deze invloed waargenomen, maar ze was overduidelijk statistisch relevant op de snelheids- en midfondvluchten. In dit onderzoek werden 1380 vluchtprestaties opgenomen. (Proskura et al, 2015)
De variant CCCC werd ge-associeerd met de laagste gemiddeldes qua prestaties van de duiven. De variant CTCC en CCCT met hogere gemiddeldes (statistisch significant – dwz wetenschappelijk verband aangetoond); terwijl de CTCT duiven een zéér hoog gemiddelde haalden m.a.w. de duiven met CTCT waren overduidelijk de beste duiven op snelheid en midfond. Op de fond waren ze ook beter maar hier kon men het niet statistisch bewijzen. Dat zal volgend onderzoek moeten uitwijzen.
Volgens wat wij zien en vermoeden, zal deze invloed evengoed gelden voor verdere afstanden. Dit vermoeden wordt o.a. gesterkt door het feit dat wij een dubbel TT aantroffen bij een eerste asduif van Belgie KBDB zware fond, terwijl deze variant nog nooit waargenomen was, zelfs niet in het uitgebreide hierboven vermelde onderzoek. In elk geval werd de CT variant vaak aangetroffen bij asduiven.
 
Waarschijnlijk zouden de varianten in dit gen kunnen wijzen op verschillen in karaktereigenschappen aangezien de invloed op de wedstrijdprestaties zo duidelijk is, maar voorlopig kunnen we nog niet weten welke invloed dit juist is. Daarvoor zou ander onderzoek nodig zijn. Voorlopig is het gissen waarom deze varianten die invloed hebben. Hebben de duiven een sterkere drang om snel naar huis te komen? Zijn ze in staat om snellere creatieve beslissingen te nemen bijv. zich los te maken van de groep?
Hoedanook is het heel duidelijk dat DNA onderzoek ons steeds meer in staat stelt om veel méér te weten over de werkelijke kwaliteit van sportduiven, naast prestaties, afstamming en uiterlijk waarneembare eigenschappen. We zijn vooral steeds meer in staat echte kweekwaarde van sportduiven te ontdekken.
(vermelde onderzoek;)
 
Bronvermelding: pigen.be

Reacties

  • ROYAL PIGEONPHOTOGRAPHY
  • Uw advertentie hier?
  • Uw advertentie hier?