Over IPA
Wachtwoord vergeten?

Klaas van Dorp & Zn – Rotterdam (NL) Glansrijke overwinning vanuit Argenton!

Klaas van Dorp & Zn – Rotterdam (NL) Glansrijke overwinning vanuit Argenton!

Met een prachtige uitslag in hun achterhoofd vanuit Duffel (94,442 Km) 1e,2e,3e,4e,5e,6e en 10e tegen 1.970 duiven, werd er uitgekeken naar de volgende wedvlucht vanuit Argenton (631,930 Km). Daar kwam de eerste van de dertig ingezonden duiven uit de lucht knallen, de blauwe jaarling duivin (2013-1207816) die zeker verwacht werd. Ze stond als 2e getekende ingevoerd en maakte een snelheid van 1283,541 m.p.m, waarmee ze de 1e N.P.O teletekst won tegen 6.926 duiven. De tweede duivin die arriveerde was de eerste getekende van het staartje (2012-1586919). Zij maakte een snelheid van 1253,664 m.p.m en viel hiermee net buiten de teletekst, ze behaalde namelijk de 11e N.P.O.

Hieronder ziet u de 1e N.P.O van Argenton.

     

Hieronder een korte prestatie overzicht anno 2014 van de (2013-1207816):
1e N.P.O Argenton tegen 6.926 duiven, 7e N.P.O Peronne tegen 16.716 duiven, 13e Nanteuil tegen 6.771 duiven, and last but not least… 15e Sens tegen 10.420 duiven.

Als jonge duif was ze een gewone prijspakker, vijf prijsjes en voor de rest een doorsnee duif. Als jaarling wist zij zichzelf te ontpoppen tot één van de betere duiven van Klaas en Rik. Een echte kanjer… waar je zeker trots op mag zijn.

Wie zijn deze mannen?
Deze vader en zoon combinatie bestaat uit Klaas (74) en Rik (52). Wie we ook niet mogen vergeten is Stan (13) de zoon van Rik, die nu al als jeugdlid menig volwassen kerel in de Rotterdamse duivensport verbaasd doet staan. Dat Stan de familie traditie voort zal zetten is zeker mogelijk, maar dat hij het in de vingers heeft is één ding wat zeker is. Klaas kan momenteel vanwege zijn gezondheid niets bij de duiven doen, daarom heeft Rik voor dit jaar de volledige verantwoordelijkheid over de duiven. Omdat Klaas voorheen altijd de motor achter de duiven was, stelde vele liefhebbers de vraag of het dit jaar überhaupt iets zou worden. Een grotere stimulatie kan je een duivenliefhebber niet geven en dat blijkt bij Rik ook het geval te zijn. ‘Dat het dit jaar anders is, dat klopt. Maar minder dan de andere jaren is het zeker niet, aldus Rik.’

Voor en tijdens het vliegseizoen:
Het vliegbestand bestaat uit totaal 43 koppels en ±180 jonge duiven. Van de 43 vliegkoppels zijn er 27 koppels voor de Vitesse midfond bestemd en 16 koppels voor de eendaagse fond. Dat er in huizen van Dorp voor het generale kampioenschap wordt gespeeld, dat is overduidelijk. Op iedere vlucht wordt er deelgenomen en vrijwel altijd met goede resultaten. Zowel bij de oude als bij de jonge duiven wordt totaal weduwschap als spelmethode toegepast. Voor het inkorven wordt er niet getoond, de visie van Rik is dan ook dat de duiven zonder te tonen gemotiveerder zijn en ze het gewoon beter doen.

Er wordt gebruik gemaakt van het voer van Matador, dit gebeurd wederom zoals bij vele duivenliefhebbers op gevoel. Zowel bij de doffers als bij de duivinnen wordt er iedere dag dezelfde hoeveelheid gevoerd. Voorheen had vader Klaas veel voorkeur naar bijproducten, nu Rik de verantwoording heeft is dit tot 60 procent terug gedrongen. ‘Rik zijn visie: overdaad schaadt’
De duivinnen worden één keer per dag uitgelaten en trainen ongeveer drie kwartier tot een uur. De doffers worden twee keer per dag uitgelaten, maar hier wil het nog weleens voorkomen dat ze tussendoor bij de duivinnen gaan buurten. Rik houdt er niet van dat zijn duiven meer dan een uur trainen, mocht dit wel voorkomen, dan zet hij de plank open en haalt hij ze binnen. Het is immers wanneer de vluchten zijn begonnen alleen nog maar een kwestie van bijhouden van de conditie. Ook houden ze er hier niet van dat de duiven gedwongen rondjes moeten vliegen, het is of zelf ‘trainen’ of ‘binnen’.

     

Tot slot:
Je kunt er geen genoeg van krijgen, gezellig kletsen met een kop koffie tussen al die prachtige en velverdiende bekers. Misschien is dit wel het geheim? Wanneer je een jaar naar een beker heb gekeken, wil je er vaak weer een nieuwe bij.

     

Mannen, namens IPA nog veel succes! En hopend dat er nog velen mooie uitslagen mogen volgen!

Auteur: 22/06/2014 - Columnist IPA.
Gerelateerde liefhebber(s):  Klaas van Dorp & Zn
» Heeft u nieuws? Contacteer ons.

Reacties

  • ROYAL PIGEONPHOTOGRAPHY
  • Uw advertentie hier?
  • Uw advertentie hier?