Over IPA
Wachtwoord vergeten?

J.C. Polder - Middelharnis (NL) Overweldigende overwinning vanuit Marseille!

J.C. Polder - Middelharnis (NL) Overweldigende overwinning vanuit Marseille!

Wie kent Jan Polder eigenlijk niet? Een man die van zijn hobby zijn beroep heeft weten te maken. De droom van vele duivenliefhebbers, die maar voor een handje vol is weggelegd. Maar wanneer je het avontuur durft aan te gaan om je vaste baan op te zeggen voor de duivensport! Dan moet je toch wel erg sterk in je schoenen staan. Duivensport geeft immers geen baangarantie, maar wanneer je net als Jan de top in huis hebt… dan heeft het een grote kans op slagen.

Door één of andere reden gierden voor de aankomst vanuit Marseille de zenuwen door Jan zijn lijf heen. Hij wist dat zijn duiven fysiek goed waren en ook super trainden. Er werden tien duiven ingekorfd op Marseille waarvan ze stuk voor stuk goed waren voor een eerste of een kopprijs. De duiven werden gelost om 06:45 met een zuidoosten wind en hadden te maken met een warmte boven de 30 graden Celsius. Marseille ligt ruim 970 kilometer verwijderd van Jan zijn vlieg accommodatie. Zoals vele liefhebbers weten is het voor de duiven moeilijk om door het Rhônedal van Frankrijk te vliegen. Wanneer ze dit doen is het al een kunst, maar als ze dit net zo snel doen als Annemarie… dan heb je gewoon al een voorsprong. 

Toen de tijd ging dringen zei Jan tegen zijn vrouw: ''Als het zou moeten gebeuren, dan zal het echt vandaag moet zijn.'' Om 20:15 was het dan zo ver, er arriveerde een duif die een snelheid maakte van 1197 m.p.m. Het was Annemarie! Deze duivin had zichzelf al eerder op de uitslag lijst laten zien, zoals: Z.L.U Bordeaux, Z.L.U Narbonne en Z.L.U Agen. Een duivin die dus weet wat prijs vliegen is op de Z.L.U vluchten. Eenmaal Annemarie doorgemeld te hebben, bleek al snel dat het erop ging lijken dat de 1e nationaal Marseille in Middelharnis was gevallen. Toen eenmaal vast stond dat dit tot een feit berusten, was Jan zoals te begrijpen helemaal beduusd. Zoals Jan het zelf verwoord ''Je wordt gewoon geleefd na een nationale overwinning.''

Hieronder ziet u de 1e nationaal Z.L.U Marseille.

     

Je zou zeggen dat dit weekend het mooiste momenten in Jan zijn duivensport carrière zou moeten zijn, maar dit is echter niet zo. In 1987 was Jan drie a vier jaar op de grote fond actief en moest hij naar Roosendaal om in te korven.  Op een overnachtvlucht pakte hij als enige van het inkorflokaal voor de avond een duif, de duif werd geklokt om 21:25 uur. Deze duif kwam moederziel alleen uit de richting van Ouddorp (Uit de lijn van de kust) en pakte hiermee de 34e nationaal. Het is geen 1e nationaal… maar ik denk zelf dat het te maken heeft omdat dit nog in zijn begin carrière was. ''Vaak laat een goede eerste indruk namelijk een blijvende indruk achter.''

Voor en tijdens het vliegseizoen:
Het vliegbestand bestaat totaal uit 40 koppels nestduiven waarvan 40 jaarlingen. De duiven trainen door de weeks drie uur per dag. Het is belangrijk om voor de wedstrijden hun conditie op te bouwen. Zodra de vluchten gaan beginnen is het alleen nog een kwestie van onderhouden. De duiven worden zowel in de zomer als in de winter los gelaten.

Als het kan gaan de jonge duiven twee keer mee op de wedvlucht vanuit Sens, hier wordt dan gekeken naar wat er redelijk op tijd naar huis komt. Als jaarling worden ze op twee fondvluchten gespeeld en wat hier vervolgens van overblijft mag blijven. De duiven worden bij Jan goed ingespeeld, ze zullen voordat ze mee gaan op een fondvlucht ongeveer 1500 km in de wieken hebben. Voor een fondvlucht krijgen ze een weekje rust, maar ze worden dan nog wel even weggebracht naar Brussel ‘’Dit is tevens lichter dan aan huis trainen’’. Een ervaring van Jan is: ‘’Wanneer een duif diep gaat, zal hij of zij de tweede fondvlucht vroeg zijn.’’ De vorm komt door één of andere reden makkelijker nadat ze diep zijn gegaan. ‘’Met diep gegaan wordt uiteraard niet bedoeld als een scheermes dun thuis arriveren.’’

Er wordt door Jan veel gebruikt gemaakt van ''Nutrievo Pigeon Endurance'' dit is een korrel wat goede voedingssupplementen bevat. Deze korrel is ontwikkeld door een duivenmelker (Bram Koppenaal) die van origine architect van voedingssupplementen is, onder andere voor paarden voeders in Arabië. De korrel wordt nu voor het tweede jaar gebruikt en werkt naar tevredenheid. Laten we wel voorop stellen dat het van een slechte duif geen goede maakt. Maar je merkt volgens Jan wel het verschil aan de zachtheid van de pluimen, ook worden de duiven er opgezwollen van. Na het gewone eten krijgen ze hier een thee lepel per duif van.

Op de onderstaande foto ziet u het oude duivenverblijf.   

Op de onderstaande foto ziet u het jonge duivenverblijf.

De duiven worden drie weken voor St. Vincent onderzocht door van Wanrooij en de Weerd. Zodra er iets wordt gevonden/geconstateerd, dan zal er direct de juiste behandeling toegepast worden. Een week voor de vluchten wordt er nog Belgamagix voor de koppen gegeven.

De duiven die de basis van het hok voeren het bloed van:
Het soort van Jac Steketee is nog nadrukkelijk aanwezig, maar niet meer voor 100% . Dit is in de loop der tijd gekruist met de lijnen van de Witbuik, Jac Wolters en de belangrijke lijnen van Bruggeman. Ook zit er nu wat van de Paarsborst door het bloed verweven, waar tevens de winnares ‘’Annemarie’’ van afstamt. Er wordt bij Jan uitdrukkelijk alleen uit duiven gekweekt die uit of uit lijnen van kampioenen komen.

Tot slot:
Bij de reportage was Philip Huksloot uit Rotterdam ook aanwezig. Philip keurt veel duiven en heeft dit bij ''Annemarie'' ook gedaan. Hij zegt zelf dat het moeilijk is om een duif te keuren waar je van weet dat het een nationale overwinnaar betreft...

‘’Annemarie’’ is geen tentoonstellingsduif maar daar gaat het nu ook niet om. Ze is klein maar compact en heeft een uitermate goede pluimage. Na deze prestatie was ze nog steeds opgeblazen en zou als ware zo weer mee kunnen naar een volgende fondvlucht. Annemarie heeft van Philip een welverdiende 9 gekregen.

Op de bovenstaande foto ziet u Philip Huksloot met ''Annemarie''.

Auteur: 22/07/2014 - Columnist IPA.
Gerelateerde liefhebber(s): J.C. Polder
» Heeft u nieuws? Contacteer ons.

 

Reacties

  • ROYAL PIGEONPHOTOGRAPHY
  • Uw advertentie hier?
  • Uw advertentie hier?