Over IPA
Wachtwoord vergeten?

Jansen & Broer – Giessenburg (NL) De duiven moeten zich maar aan ons aanpassen!

Jansen & Broer – Giessenburg (NL) De duiven moeten zich maar aan ons aanpassen!

De eerste eendaagse vlucht vanuit Blois is weer achter de rug, de kop is eraf! Het spits afbijten is altijd moeilijk en mag zeker van de daken afgeschreeuwd worden zodra je de 1e N.P.O teletekst weet te pakken. Zaterdag werden de duiven uitgesteld vanwege de niet al te beste weersomstandigheden. Op zondag werden de duiven gelost om 10.15 waarbij de meeste duivenliefhebbers al begonnen met rekenen hoe laat ze zouden arriveren. Er stond een variabel wind en er waren 15.515 duiven in concours. De snelheid lag niet hoog, maar toch heeft de twee jarige doffer van Jansen & Broer een snelheid gemaakt van 1250,729 m.p.m. Deze twee jarige doffer had vier prijzen van de vijf inkorvingen en was dus een goede kanshebber.

Hieronder ziet u de 1e N.P.O Blois

     

     

Wie zijn deze mensen en wat is hun historie?
Jansen & Broer voor de meeste mensen bekend als Jan (59) en Corrie (58), zijn twee lieve mensen die de duivensport echt als hobby zien. Jan is ontzettend druk met zijn werk waardoor Corrie veel werk verricht bij de duiven. Wie denkt dat een vrouw niet met duiven kan presteren heeft het mis! Jan geeft de eer aan Corrie, terwijl Jan zijn steentje bijdraagt waar hij kan. Wie denkt dat Corrie alle tijd voor de duiven heb, heeft het alweer weer mis. Corrie heeft een baan en kan daardoor de duiven niet op regelmatige tijden verzorgen, vandaar dat de duiven zich maar moeten aanpassen aan Corrie en niet andersom. Jan en Corrie zijn pas in het millenniums jaar (2000) begonnen met duiven. De prestaties waren al snel zichtbaar, zo speelde ze een jaar later de 5e N.P.O Peronne. Ook behaalde ze nog een 19e nationaal St. Vincent en een 1e N.P.O Chateauroux in hun duiven carriere.

Voor en tijdens het vliegseizoen:
Jan en Corrie maken het zichzelf niet moeilijk en het liefst nog zo eenvoudig mogelijk. In de winter krijgen de duiven eenmaal daags voer. De kwekers krijgen een paratyfus kuur omdat de ervaring is dat de kweek dan veel beter verloopt. Voor de wedvluchten krijgen de vliegduiven B.S, dit voor een duur van twee dagen. Wanneer er drie wedvluchten voorbij zijn, krijgen de duiven een geel pil opgestoken.

Het vliegbestand bestaat uit 22 koppels waar alle vluchten mee worden gespeeld. Met deze duiven wordt totaal weduwschap gespeeld. Zowel de doffers als duivinnen trainen een ruim uur, maar de dag na thuiskomst hoeven ze niet te trainen en mogen doen wat ze fijn vinden. Voor het inkorven op Vitesse en midfond vluchten worden de duiven een kwartier tot twintig minuten getoond, op de dagfond is dit langer. Dit jaar zijn de oude duiven maar één keer weggebracht, dit is niet veel zeggen ze zelf maar er was gewoon geen tijd voor.

De jonge duiven krijgen dezelfde begeleiding als de oude, maar ze moeten soms nog wel onder het trainen gedwongen worden met de vlag. Ook worden ze pas op weduwschap gezet wanneer de doffers vervelend beginnen te worden, dit is ongeveer de derde of vierde vlucht. In de tijd dat de doffers en duivinnen samen verblijven is het de bedoeling dat er zoveel mogelijk koppeltjes ontstaan om zo het spel succes te bieden. Voor de vluchten beginnen zijn ze al 10 a 12 keer weggeweest. In het begin lossen ze gewoon achter het duivenhok, dit wordt met langzame stapjes steeds een verdere afstand.

De duiven krijgen heel het jaar één soort voer van Versele-Laga. Alleen een dag voor de dagfond krijgen de duiven 50% gewoon voer en 50% Versele-Laga Energy Plus vetrijk voer. Verder krijgen ze nog pinda’s, biergist en lookolie toegediend.

De duiven die de basis van het hok vormen, voeren het bloed van:
Het succes komt door de duiven die ze hebben verkregen van verschillende toppers, onder andere; Bons uit Papendrecht en P. timmer uit Hardinxveld-Giessendam. Zo heeft Jan vorig jaar ook nog een duif van A.P. Overwater gekregen voor de fond.

Leuke en minder leuke gebeurtenissen:
De minder leuke dingen zijn de goede duiven die Jan en Corrie zijn verspeeld in de laatste jaren. Zo zijn ze onder andere de 5e N.P.O Peronne kwijtgeraakt op een wedvlucht. Maar de leuke dingen die zijn gebeurd mogen we zeker niet vergeten. Zo waren ze een doffer verspeeld die eerste stond voor het kampioenschap. De volgende dag werden ze gebeld dat hij opgevangen zat in een kasteel te Leersum.

Tot slot:
Corrie heeft niet alleen duiven als hobby, ze doet ook aan tentoonstellingen met haar eenden. Jan is geen man van de ogentheorie en vindt het onnodig. Samen zijn ze dolgelukkig en hopen uiteraard op nog een mooie overwinning.

Jan en Corrie namens IPA nog veel succes! En geniet voorlopig nog maar even van deze prachtige overwinning. 

Auteur: 26/05/2015 - Columnist IPA.
Gerelateerde liefhebber(s): Jansen & Broer
» Heeft u nieuws? Contacteer ons.

Reacties

  • ROYAL PIGEONPHOTOGRAPHY
  • Uw advertentie hier?
  • Uw advertentie hier?