Over IPA
Wachtwoord vergeten?

J. C. Kerkhofs en Zn -Reusel (NL) Met hun weduw mannen.

J. C. Kerkhofs en Zn -Reusel (NL) Met hun weduw mannen.

Vele liefhebbers in Oost Brabant streden 1 juni jl. voor de eerste prijs N.P.O teletekst vanuit Sens. Zoals iedereen weet kan er maar één de winnaar zijn, in dit geval waren dit de betere spelers van Reusel, Jan en Eddy. De vlucht Sens ligt 376,426 Km van het vlieghok verwijderd waarvan hun weduwnaar een snelheid maakte van 1.287 m.p.m en daarmee de winnaar van de vlucht was, dit van ruim 2.800 duiven. Op teletekst was er een splitsing gemaakt, ‘rayon 1 en rayon 2.’ Van het andere rayon was deze geweldenaar wederom de snelste, waar ruim 2.500 duiven in concours waren.

     

Wie is J. C. Kerkhofs en Zn? En hoe is hier het duivenbacil terecht gekomen?
Bij vele duivenliefhebbers wordt de duivensport overgedragen van vader op zoon, dit was bij Jan (78) niet het geval. Uit nieuwsgierigheid ging Jan met regelmaat bij familieleden naar de duiven kijken die van de vlucht thuis moesten komen. Toen eenmaal het bacil was overgedragen was het niet meer te stoppen, Jan moest en zou duiven gaan houden. Toen Jan 21 jaar was, behaalde hij zijn eerste indrukwekkende kampioenschap, ‘1e midfond kampioen in Reusel.’ hierna werden er nog diverse kampioenschappen en kampioensduiven in de wacht gesleept. Op 33 jarige leeftijd werd zijn zoon Eddy (45) geboren. Hier is nu wel het geval dat de duivensport voort wordt gezet van vader op zoon. Eddy is een zeer gedreven man die het trucje van zijn vader heeft geleerd en daarbij nog wat andere kunstjes heeft toegevoegd. In 1996 werden deze vader en zoon kampioen jonge duiven in Reusel en en in 2008 wonnen ze de jackpot van maarliefst €3.800, dit door de tweede prijs te spelen in de zuiden Kempen met hun tweede getekende.

Voor en tijdens het vliegseizoen en misschien wel het belangrijkste, ‘wat speelt er zich af voor een wedvlucht?
Het vliegbestand bestaat uit vijventwintig weduwnaars waar het klassieke weduwschap mee wordt gespeeld. Met de duivinnen wordt nooit gespeeld en verblijven in een degelijke ren waar ze de hele dag in kunnen vertoeven. Voor de inkorving worden de duivinnen niet getoond. Het jonge duiven bestand bestaat uit ±50 duiven waarmee tot de laatste vlucht wordt gespeeld, deze mogen het hele jonge duivenspel bij elkaar blijven. Als jaarling worden deze duiven voor het inkorven de eerste drie vluchten wel aan hun partner getoond, dit om even het spelletje te leren. De duiven moeten van maandag tot aan de inkorving verplicht drie kwartier trainen, op zondag krijgen ze het vrije uur en mogen hier zelf bepalen hoelang ze willen vliegen . ‘De weduwnaars en jonge moeten te allen tijde levendig en trekkerig zijn’.

De selectie is streng maar rechtvaardig, als er acht doffers ingepast moeten worden bij de weduwnaars zullen er tien jonge doffer aangehouden worden. De twee extra duiven zijn er om een eventueel verlies vanaf het hok op te vangen. Het kan voorkomen dat er een duif aangehouden wordt die nog weinig gepresteerd heeft, echter moet deze duif uit een specifieke lijn komen waarvan Jan en Eddy weten dat de prestaties een jaar later wel kunnen komen.

Er wordt twee maal daags gevoerd en er wordt gebruik gemaakt van zuivering mengeling. In de loop van de week worden de duiven opgevoerd, dit gebeurd met de mengeling Naturalis. Na de vlucht krijgen de duiven super dieet gevoerd. Als bij producten wordt er vitamineral, koolzaad en lijnzaad gegeven. ‘Koolzaad zorgt er in de winter voor dat de weduwnaars het warmer krijgen en lijnzaad zorgt er voor dat de duiven zachter worden.’

Uiterst nauwkeurig wordt er omgegaan met medicamenten, maar in het geval dat het nodig is wordt er zeker gebruik van gemaakt. Behandelingen die individueel uitgevoerd kunnen worden, zal zeker de voorkeur naar uitgaan.

Er wordt in huizen Kerkhofs iedere week gesteven naar de eerste prijs en een prijs percentage van 80 procent. Dit is voor vele liefhebbers misschien te veel van het goede, maar ieder zijn streven verschilt. De duiven die de basis van deze kolonie vormen, voeren het bloed van:  Eric Van Steenbergen aangevuld met duiven van Karel Verrijdt, beiden uit Arendonk (België).

     

Tot slot:
Dat deze vader en zoon combinatie goede duiven hebben, dat is één ding wat zeker is... Ik kan u verzekeren dat de naam ‘J.C. Kerkhofs & Zn’ nog veel gelezen zal worden in Reusel en omstreken.

Auteur: 26/06/2014 - Columnist IPA.
Gerelateerde liefhebber(s): J. C. Kerkhofs en Zn
» Heeft u nieuws? Contacteer ons.

Reacties

  • ROYAL PIGEONPHOTOGRAPHY
  • Uw advertentie hier?
  • Uw advertentie hier?