Over IPA
Wachtwoord vergeten?

HOK VERMEERBERGEN-WILMS PAKT EERSTE VIER PLAATSEN IN TOPWEDSTRIJD

HOK VERMEERBERGEN-WILMS PAKT EERSTE VIER PLAATSEN IN TOPWEDSTRIJD

"Al 200 kopers voor onze duiven"

Duivenmelker Robby Wilms uit Mol en zijn partner Luc Vermeerbergen konden hun ogen zondag niet geloven. Hun duiven hebben een uitzonderlijke prestatie neergezet. De eerste, tweede, derde én de vierde plaats in de uitslag van de nationale vlucht uit Châteauroux, met ruim 10.000 jonge duiven aan de start, gingen naar het hok Vermeerbergen-Wilms. "Sinds zondag kreeg ik al zeker tweehonderd aanvragen van potentiële kopers", grinnikt Robby.


DIRK VAN GORP
Sinds het ontstaan van de duivensport meer dan een eeuw geleden, is er vermoedelijk nog nooit een melker geweest wiens duiven zo'n straffe prestatie neerzetten. Hoewel het duivenhok van Robby Wilms (39) en Luc Vermeerbergen (61) al langer gekend is in het wereldje, hadden ook zij zelf dit resultaat niet verwacht. Op de laatste nationale vlucht van het jaar zagen de twee hun vier prijsduiven tegelijk vallen. Die zijn door de elektronische tijdsregistratie waarmee het hok is uitgerust geklokt met slechts enkele seconden verschil. "Voor de leek is dit misschien moeilijk te geloven, maar met dit resultaat schrijven we geschiedenis", juicht Robby. "Dit resultaat heeft natuurlijk ook te maken met de windrichting. Onze duiven zijn samen met alle andere duiven, in totaal ruim 10.0000, zondag om 8 uur in Châteauroux gelost. Als de wind uit het oosten zou komen, dan zouden de West-Vlaamse duiven gewonnen zijn. Als het westenwind is, zijn onze duiven onaantastbaar."


China
Robby werkt sinds een jaar of vijf samen met zijn partner Luc Vermeerbergen. Ze gingen samenwerken om de beste duiven te kweken en dat werpt stilaan zijn vruchten af. Vorig jaar hadden ze al een nationaal kampioen in hun hok, dit jaar vestigen ze historische records. En dat is natuurlijk ook de internationale duivenmarkt niet ontgaan. "Deze duiven worden inderdaad verkocht, maar ik kan niet zeggen voor hoeveel. De prijzen kunnen natuurlijk oplopen tot in de miljoenen oude Belgische franken", redeneert Robby. "Of er interesse is? Je kan niet geloven hoeveel telefoons ik de voorbije dagen gekregen heb. Minstens tweehonderd mensen hebben me sinds zondag gebeld en sommigen hebben al een concreet bod uitgebracht. Zelfs uit China krijg ik telefoons."

Voor Vermeerbergen en Wilms stopt het hier niet. Ze hebben samen driehonderd à vierhonderd duiven waarmee ze blijven kweken. Daarbij zitten enkele 'gouden koppeltjes' die al jaren snelle jongen voortbrengen. Daarmee hopen ze ook de volgende jaren in de prijzen te vliegen. "Ik ben nog niet van plan om te stoppen", lacht Robby. "Voor ons is dit eigenlijk ook geen hobby meer. Het is een passie waarvoor ik alles doe. Zes tot zeven uur per dag ben ik met mijn duiven bezig. Dat zien de mensen natuurlijk niet", vervolgt Wilms.

De vier duiven legden zondag 545,394 kilometer af. Ze zijn respectievelijk geklokt om 15.47 uur en 11, 17, 19 en 20 seconden. Dat is goed voor een gemiddelde snelheid van respectievelijk 1.192,94, 1.192,68, 1.192,60 en 1.192,55 meters per minuut. Of gemiddeld 71,5 kilometer per uur.

Bron vermelding: http://www.hln.be/

Reacties

  • ROYAL PIGEONPHOTOGRAPHY
  • Uw advertentie hier?
  • Uw advertentie hier?