Over IPA
Wachtwoord vergeten?

Familie Toom – Alblasserdam (NL) Zijn er meerdere van dit kaliber?

Familie Toom – Alblasserdam (NL) Zijn er meerdere van dit kaliber?

Als ik citeer: '1e Nationaal Agen in 2013 en 1e Nationaal Cahors in 2014,’ dan denkt u als lezer direct aan de Familie Toom woonachtend in Alblasserdam. Woorden schieten je tekort wanneer je één nationale overwinning weet te behalen, maar je bent pas echt sprakeloos als je voor een tweede keer een overwinning boekt. Overkomt dit je gewoon? Of spreek je dan gewoon over echte klasbakken… In mijn optiek gezien, ‘het laatst vernoemde.’

Een pittige vlucht vanuit Cahors met 3.822 deelnemende duiven. In België stond er een noord oosten wind en in Nederland een noord westen wind. De vliegafstand voor de duiven van Familie Toom bedraagt 888,670 kilometer. Deze geweldige doffer (2013-1230610) gedoopt tot ‘Tim’ behaalde een snelheid van 1.039 m.p.m, niet te geloven… dit voor een jaarling doffer die alleen maar als jonge duif is afgericht op de na africhting.

Hieronder ziet u de 1e nationaal van Cahors.

     

     

Hieronder ziet u de 1e nationaal van Agen.

     

Wie zijn deze mannen?
De Familie Toom bestaat uit drie generaties, grootvader Nico (75), vader Bart (51) en de zeer gedreven zoon Sebastiaan (23). Vanwege dat Nico al aardig op leeftijd is, mag hij nu alleen nog maar genieten van de aankomst van de duiven. Bart is een geboren trainer en heeft daarom ook de leiding over de selectie. Vroeger speelden Bart jaren in het eerste elftal van Feyenoord en is daarna trainer geworden. Nu hij met het trainen van de pupillen gestopt is, heeft hij zijn focus op zijn duiven gelegd. Bart heeft het recept hoe hij duiven moet houden en spelen zeker van zijn vader geleerd, alleen heeft hij er zelf nog wel wat peper en zout aan toegevoegd. Sebastiaan doet ook zo zijn werkzaamheden en is zoals vader Bart het vertelden: ‘De PR’ van de combinatie. Wie denkt dat de duivensport ingewikkeld in elkaar steekt en denkt zichzelf aan te moeten passen aan de duiven, in plaats van de duiven aan jou… Dan moet u echt maar eens met deze heren gaan praten. Er wordt hier niet naar een uur vroeger of later gekeken en trainen is hier niet aan de orde. Het is eigenlijk helemaal geen geheim wat grootvader Nico vertelden, alleen zijn vele liefhebbers dit vergeten, ‘Goede duiven, die moet je hebben.’

     

Voor en tijdens het vliegseizoen:
Het vliegbestand bestaat uit 27 koppels waarvan 30 jaarlingen. Bij de duiven wordt er totaal weduwschap als spelmethode toegepast. Ze worden voor het inkorven ongeveer 1.5 uur aan hun partner getoond, waarna ze vervolgens worden ingemand voor de vlucht waar ze voor klaargestoomd zijn.

Er wordt gebruik gemaakt van een eigen voersysteem, in het begin krijgen ze gerry plus waarna ze naar het einde van de week worden opgevoerd met Champion plus van Mariman. ‘Het opvoeren wordt gedaan d.m.v. een potje.’ dit gebeurd een aantal dagen voordat hij of zij wordt ingemand. De duiven worden twee maal daags gevoerd en krijgen per voerbeurt 20 gram toegediend. Voor de rest krijgen ze nog olie noten en snoepzaad. Bij thuiskomst krijgen de duiven altijd herstelpoeder van Backs, dit gaat gepaard met de olie van Backs.

De selectie gaat hier als volgt: bijna alle jonge duiven worden aangehouden, wanneer er toch een jong wordt uitgeselecteerd, dan is de reden dat hij of zij te licht is bevonden. Als jaarling wordt er niet echt gekeken naar presstatie, maar ze moeten wel goed en fris naar huis komen en een prijsje weten te verdienen. Duiven die twee jaar en ouder zijn moeten minimaal drie prijzen op de fondvluchten weten te verdienen, wanneer ze hier niet aan voldoen dan zullen ze het hok moeten verlaten.

De duiven die de basis van het hok vormen, voeren het bloed van:
Jan en Hanne Sas uit Vorselaar en Tim Hagen uit Woerden. De duiven van Jan en Hanne zijn voor de lichtere vluchten en de duiven van Tim zijn voor de zwaardere vluchten. Deze twee soorten zorgen er voor dat je op vrijwel alle vluchten naar een vroege duif zit te kijken.

Mannen, namens IPA nog veel succes! En geniet voorlopig nog maar even van deze prachtige overwinning.

Auteur: 23/06/2014 - Columnist IPA.
Gerelateerde liefhebber(s): Familie Toom
» Heeft u nieuws? Contacteer ons.

Reacties

  • ROYAL PIGEONPHOTOGRAPHY
  • Uw advertentie hier?
  • Uw advertentie hier?