Over IPA
Wachtwoord vergeten?

Comb. Sijbesma/Klaver – Friesland (NL) blijkt een ware duo te zijn!

Comb. Sijbesma/Klaver – Friesland (NL) blijkt een ware duo te zijn!

Hoe deze combinatie dit weekend uithaalden vanuit Quiévrain (339,465 Km) in de afdeling 11 was een geweldig spektakel. Dit duo wist een serie neer te zetten (1e,2e,3e,4e) tegen ruim 20.000 duiven. Er werden totaal 20 duiven ingemand waarvan er 15 op de uitslaglijst wisten komen te staan, even omgerekend naar percentage is dat maar liefst 75 procent prijs.

 

 

Enkele uitslagen van dit seizoen:
18/05/2014 Quiévrain 1,2,3,4,8,13,14 etc. tegen 20.356 duiven.
03/05/2014 Sittard      1,2,10,11,14,17 etc. tegen 2.951 duiven.

Wie zijn de Combinatie Sijbesma/Klaver?
De combinatie Sijbesma/Klaver bestaat uit Klaas Sijbesma (61) en Hillebrand Klaver (40) beide woonachtig in Tzummarum, Friesland. Dit duo is ontstaan doordat Hillebrand weinig tijd had voor zijn vliegduiven, dit door de start van zijn bedrijf en daarbij ook nog 3 jonge kinderen heeft. Klaas daar in tegen is werkzaam bij een paardenfokker op steenworp afstand van zijn huis en kan zelf grotendeels zijn dag inplannen waardoor hij wel de tijd heeft om de vliegduiven goed te verzorgen en voor te bereiden voor de wedstrijden. Dit is het eerste jaar dat de combinatie officieel samen is, maar de taken zijn netjes verdeelt want de kweekduiven zitten namelijk bij Hillebrand die tevens ook de administratie bij houd en de vliegduiven zitten bij Klaas.

Voor en tijdens het vliegseizoen:
De duiven worden in de winter vast gehouden maar na de winter (eind van januari) worden ze weer losgelaten en trainen vervolgens gewoon aan huis. In het begin gebeurt alles uit vrije wil maar zodra het weer het toe laat worden de duiven vanaf begin maart gelapt om ze zo goed als mogelijk in het ritme te brengen. Het africhten vindt voornamelijk plaats richting of over de afsluitdijk, dit is om de coördinatie goed af te stellen vanaf de vlieglijn waar ze vandaan moeten komen. Ook gebeurd het nog weleens dat er in het begin ook tussen de vluchten door nog wordt gelapt. Als spelmethode wordt er totaal weduwschap toegepast, waardoor allebei de partners meegaan op de vluchten. Er wordt gestart met 12 vlieg koppels en er worden +/- 70 jonge duiven gekweekt om op de vluchten deel te nemen. Als voeding wordt er gebruik gemaakt van Beyers, Gaby Vandenabeele en niet te vergeten het C & G Koopman voer. Er worden ook bijproducten gegeven zoals snoepzaad en tovo. In het begin van de week wordt er lichter gevoerd maar naar de vlucht toe wordt dit langzaam opgevoerd, dit gebeurd uiteraard op het gevoel van de melker.

De duiven die op dit moment het mooie weer maken voeren het bloed van: Leo Heremans via H. van Andel, De Rauw-Sablon via Y. Hemstra, B Berends en C. Schroevers.  Verder zitten er in het kweekhok nog duiven uit de teletekst lijnen van H. Klaver, twee doffers van K. Minderhoud via P. Bron, rechtstreekse duiven van J.K Ouwerkerk en last but NOT least vier late jonge uit het koppel (977 X 976) die beiden een eerste in de afdeling wisten te behalen.

Het toekomstige top koppel? (977 ‘’Dylan’’ x 976)
Vorig seizoen stond dit koppel op elkaar omdat het op dat moment de beste duiven van het vlieghok waren. Zoals vele duivenliefhebbers zeggen ‘’Goed op goed, is goed’’. Er werden enkele laatjes gekweekt om op deze wijzen het bloed zo snel mogelijk door het hok te laten vloeien. De nestzuster van de 977 zit momenteel ook op het kweekhok en de nestzuster van de 976 de 975 won onlangs ook al een 2e N.P.O teletekst. 

Topper Dylan, vernoemd naar de oudste kleinzoon van Klaas.

Voordat de Combinatie als duo op ging treden:
Voorheen gingen Klaas en Hillebrand als zelfstandige liefhebbers door het leven. Door beide mannen werden menig kampioenschap gewonnen, met namen in de CCG kuststrook van afdeling Friesland. Zowel Klaas als Hillebrand waren mannen die al jaren tot de te kloppen mannen behoorden. Op beide hokken werden er diverse eerste prijzen behaald en meerdere teletekst noteringen in afdeling Friesland.

Mannen, namens IPA nog veel succes! En hopend dat er nog velen mooie uitslagen mogen volgen!

Auteur: 23/05/2014 - Columnist IPA.
Gerelateerde liefhebber(s): Comb. Sijbesma/Klaver
» Heeft u nieuws? Contacteer ons.

Reacties

  • ROYAL PIGEONPHOTOGRAPHY
  • Uw advertentie hier?
  • Uw advertentie hier?