Over IPA
Wachtwoord vergeten?

Bas Verkerk (Het nieuwe seizoen begint wanneer het oude ophoudt....)

Bas Verkerk (Het nieuwe seizoen begint wanneer het oude ophoudt....)

Door IPA is mij gevraagd om eens een jaarverslag op te stellen over het seizoen 2015.

Zoals de titel al doet vermoeden, begon het seizoen 2015 half september 2014. Een goede rui is noodzakelijk voor een goed seizoen. Daarom komen de duiven dan ook niets tekort in de rui qua voeding. Ze moeten tenslotte in een korte tijd hun verenpak vernieuwen. Ze kregen ook biergist, belgabiovit en boerenkool tijdens de rui. Er werd voor de verandering niet gekuurd of geënt tegen paratyfus.

Met de kwekers werd er aan winterkweek gedaan. De 2e ronde werd overgelegd naar de vliegduiven die dus de 2e week van januari werden gekoppeld. Qua overleggen kwam dit niet heel goed uit. Een deel is opnieuw op eieren gekomen en heeft de 3e ronde van de kwekers (inmiddels met nieuwe partners) groot gebracht. Toen de jongen ca. 18 dagen waren, gingen de duiven op weduwschap. De laatste jongen gingen er dus pas begin april vanaf. Dat dit allemaal niet uitmaakt, bleek maanden later. Solange bijvoorbeeld ging half januari 2008 al op weduwschap nadat zij eind november al gekoppeld werd.

In de wintermaanden komen de duiven niet los. Pas toen ze op nest zaten, kregen zij af en toe de vrijheid om zich een beetje los te vliegen. Toen ze meer gingen trainen, kwamen er ook vleugelblessures. Ook logisch natuurlijk als duiven maanden niets doen en dan plotseling weer hun spieren gaan belasten. Het lijkt er ook op dat de grootte van het koppel hiermee te maken heeft.

In maart en april werden de oude duiven verduisterd. De jongen tot en met de langste dag. In augustus en september (tot de laatste vlucht) worden de duiven extra bijgelicht van 5-22uur.

Ook in het seizoen komen de duiven qua voeding niets tekort qua voeding zonder daarbij te overdrijven. De duiven worden traditioneel opgevoerd. M.a.w. bij thuiskomst volop voer en daarna een omschakeling naar lichter voer. Het percentage vliegmengeling stijgt naar het eind van de week. Dagelijks krijgen ze wel tovo, grit, p40, snoep en pinda's. De doffers worden in hun bak gevoerd. De duivinnen en jongen in een gezamenlijke voerbak. Af en toe krijgen ze biergist en voor de rest geen bijproducten zoals olie, poeders, e.d.

Iedere 4 weken werden de duiven behandeld tegen het geel met een tablet/capsule of een product in het water. Voor het seizoen en 2x tijdens het seizoen werd de dierenarts bezocht om bevestigd te krijgen dat de duiven niets mankeerden. Ingrijpen voor luchtwegproblemen oid was dan ook niet nodig.

De start was al beter dan andere jaren, maar toen de midfond aanbrak stond er geen maat op de prestaties. Zowel op de midfond als dagfond wekelijks duiven in de kop van de uitslag van het gehele konvooi. Het weer en de wind speelde geen enkele rol. De duiven werden wekelijks gespeeld. Zelfs voor Ruffec (3 nachten mand) vlogen de duiven op zondag (ook na 3 nachten mand) Morlincourt. Dit was achteraf wellicht wel teveel van het goede. Zondag thuis en woensdag weer de mand in. Al met al een top seizoen op de dagfond, want de slechtste! prijs op de 5 vluchten was de 5e tegen 15.515 duiven.

Na Ruffec werden de oude duiven doorgespeeld op de natour om nog prijzen te halen voor de competities. De jonge duiven werden ook op de natour gespeeld, omdat deze bij de start van de jonge duivenvluchten er niet klaar voor waren. Dat lijkt een structureel probleem. De jongen worden niet als invliegduif gespeeld, omdat ook deze prijzen meetellen voor bijv. de Olympiade. Daarom werd er met zoveel duiven gespeeld.

Toen alle vluchten erop zaten, ging het licht uit en konden de duiven gaan ruien. Weer zonder kuur of enting tegen paratyfus. Net voor kerst zijn alle duiven voor gekoppeld geweest en over een paar dagen gaat alles definitief bij elkaar.

Afwachten wat 2016 zal gaan brengen. We staan allemaal weer op "nul". Iedereen veel succes!

Reacties

  • ROYAL PIGEONPHOTOGRAPHY
  • Uw advertentie hier?
  • Uw advertentie hier?